Maten

Länge lever husmanskosten

Forntidens mat var förvisso brun & näringsfattig men med hjälp av vår skånska terroir lyfter vi fram historiska rätter som påminner oss om våra rötter & stärker oss som svenskar, nyanlända såväl som infödingar!

våra nordiska säsonger tillsammans med duktiga producenter & leverantörer ser till så vi levererar smaskigt knasiga rätter året om!

Den röda tråden i våra fornnordiska matpreferenser är:

korven får liksom vara protagonisten här då det är vi korvmadammer som styr & ställer.

Allt var bättre förr-not!

även om fornstugan är bygd under en tid präglad av nationalromantik & därför inspirerad av forntiden & dess drakar så är vi inte helt sålda på vikingamaten just… därför lånar vi lite asiatisk drakmagi & tar fram smaker av ginger, sesam, curry, wasabi samt inslag av noodles VARNING ätpinnar kan förekomma!

Varmkorven - en svensk rättighet

året var 1897, industrialismen pågick för fullt i Svea & Stockholms allmänna konst- & industriutställning var ett sätt att visa upp våra fyndiga teknologiska framsteg men även ny modern snabbmat!

Jo, korvmadammer & inte korvgubbar serverade de förstaste varmkorvarna i svensk historia brödet skippades då & vita bomullshandskar gjorde det möjligt för besökarna att hålla i den varma köörven! Först senare dök varm korvgubbarna upp med sin låda på magen… sedan dess har gubbarna verkligen kämpat för sin existens! 1950 förbjöds dem av hälsoskäl, men vems hälsa värnades det om egentligen?

Korvkiosker blev deras lösning på problemet men kravet på rinnande vatten sabbade det ännu en gång deras framtid! då kom gatuköken med coola hamburgare exotiska kebab & svenskfavoriten köttbullarna! kööörven förlorade sin stjärnstatus & blev en i mängden TOUGH SHIT!

2020 har de flesta torg i landet en korvkiosk, det är vi tacksamma för… det är en svensk rättighet att äta en varmkorv på språng! här i stugan gör vi det lite annorlunda, inga vita handskar- vi serverar våra handstoppade korvar (som vi själva stoppar, finns ingen gubbe bakom dem faktiskt SORRY GUYS) med hemgjorda tillbehör & massor med piff men när det kommer till kritan.

SAME SHIT DIFFERENT SHAPE!

Pulvermos - ungdomens Förfall & helt genialiskt

körvkiosk eller gatukök det kvittar där är det pulvermoset som regerar!

Många av oss 1900- & 2000-talets barn är faktiskt uppvuxna med pulvermos till korven men fenomenet är rätt så nytt! det var gurkindustrikungen Herbert Felix som snodde den brittiska uppfinningen till den svenska armén på 40-talet då potatisförsörjningen stötte på problem SMART DÄR FELIX!

Moset ansågs som oätligt av svennarna i uniform & det var först på 60-talet som Felix fick till en angenäm smakupplevelse, det tackade alla förvärvsarbetande föräldrar för!

I drakhuset gör vi stomp på riktigt! hemligheten? heeela päror med skalet på & massor av smör!

Thank god we live in sweden

i Svea lever vi gött & det betyder att arbetskraften är dyr som så bör…

Vi vill kunna hålla humana priser utan att tumma på råvarornas kvalité så därför har vi valt att använda oss av ett pucksystem, jo, extremt fula & högljudda små rymdskepp som piper när maten är klar… alltså beställs all mat & dryck i baren & ja ni får ta en extra promenix & hämta den förhoppningsvis mumsiga maten alldeles själva!

Välkomna till köörvarna & drakarnas rike